Ik werk op een school voor Speciaal Onderwijs, veel kinderen bij mij op school hebben een vorm van autisme.

Misschien heb je hier van gehoord of heb je zelf een vorm van autisme, zoals: PDD-Nos, Asperger of Klassiek Autisme.

Autisme wil zeggen dat je anders reageert, je bent snel overprikkeld, of je bent onderprikkeld. Overprikkeld wil zeggen dat je heel snel heel veel prikkels van buiten krijgt. Dat is heel eng, je weet niet goed meer wat er gebeurt en omdat het zo eng is, wil je met niemand meer iets te maken hebben.

Waar komen die prikkels vandaan? Heel vaak van mensen, mensen doen steeds weer iets anders, je weet nooit wat ze het volgende moment doen en wat jij dan moet doen. Je krijgt zoveel prikkels dat je er bang van wordt. Dat is overprikkeld.

Onderprikkeld wil zeggen dat je niet begrijpt wat mensen bedoelen, wat ze van je willen, je raakt compleet in paniek. Als je autisme hebt, sluit je je af van alle prikkels of je raakt in paniek.

De wereld van autisme ziet er heel eng uit, daarom zoek je houvast en ga je ‘manieren’ bedenken om je beter te voelen. Zo kun je naar één punt blijven staren, of gaan fladderen met je armen, of het maken van geluiden, of....
Ik denk dat je zelf nog wel meer kunt verzinnen...

Doe je dit zomaar? Nee, het is jouw manier om weer contact te maken met de wereld, houvast te krijgen, controle te houden.
Misschien heb je een kind in de klas die dit doet, of heb je zelf autisme en heb jij je eigen ‘maniertjes’. De ‘manieren’ zijn heel belangrijk en we mogen daarom ook niet zeggen dat je daar maar mee moeten stoppen.

Wat mag dan wel, want als je in een speciaal ‘maniertje’ zit, kunnen we niet met je praten en dus geen contact met je maken.
Belangrijk om te weten is, dat er best manieren zijn om toch contact te maken.

Het kan dus wel. Hoe dan, zul je denken? Gelukkig zijn er mensen die veel met autisten werken en die uitgevonden hebben hoe ze het beste kunnen laten zien dat ze wel met je willen praten, maar dan op jouw manier en op jouw tijd.
Wat je nodig hebt is een wereld die liefdevol, veilig en voorspelbaar is.

Maar ja, dat is makkelijk gezegd, want waar vind je zo’n wereld? Ik hoop in de wereld die we kunnen leren aan elkaar.

We gaan niet ontdekken wat je niet kunt, maar juist wat je wel kunt. Je kunt vast al een heleboel, alleen heb je het misschien nog niet laten zien, of je vindt het moeilijk om te laten zien.

Door spelen en praten gaan we samen ontdekken wat je kunt en hoe je het kunt laten zien.

Samen doen !
Wil je leren je op een creatieve manier te uiten? Dit kan met een schilder workshop.. Lees verder >

Voor papa en mama
Deze site is speciaal voor papa en mama of andere mensen die iets willen leren van Wendy.. Lees verder >

Begin - Wie ben ik? - Autisme - EMDR voor kinderen - Gezinscounselling - Hooggevoeligheid - Helende reis - Rouw en verlies - Workshops
Info - Contact - Copyright Intense Kindercoaching - Design by Ambitiouz Grafisch- en Webdesign